Wednesday, May 19, 2010

Asyik bercerita pasal buku dan pesta buku bosan jugakan. Sebenarnya banyak gambar yang saya belum download lagi pasal pesta buku ni. Nanti kalau saya mood saya cerah untuk bercerita mengenai pesta buku saya akan cerita lagi. Tapi kali ini biar kita cerita pasal makan. Hari ini mari kita belajar memasak satu masakan Turki yang diberi nama mante. Pertama kali saya makan mante adalah di Yalova, Turki. Ketika itu saya tidak begitu suka tetapi bila sudah selalu masakkan untuk suami. Saya mula suka untuk menikmatinya.

Bahan-bahan membuat kulit mante ini. Tepung, air dan juga telur. Diadun dan dijadikan doh.

Yogurt adalah bahan penting untuk mante, kalau tidak ada mante tidak jadilah makanan tersebut. Yogurt adalah makan utama orang-orang Turki.

Ini inti untuk Mante. Bawang dicincang dan ditumis bersama dengan daging cincang, diletak perasa, garam dan juga sedikit lada putih.

Tepung yang sudah diadun, dikepal-kepal kecil begini. Saya mengunakan acuan membuat karipap kecil untuk membentuk mante.

Buat seperti karipap kecil dan masukkan daging cincang sebagai inti. Kemudian didihkan air dan rebus sehingga mante tersebut timbul.


Mante yang sudah siap direbus.

Kemudian taburkan yogurt di atas mante yang sudah direbus bersama dengan tomato puree yang sudah dicampur dengan sedikit air dan dimasak di atas api.

Mungkin makanan ini pelik dengan selera kita, tetapi kata suami mante style malaysia yang saya buat ini (kerana bentuk karipap..ha..ha.ha) lebih sedap daripada yang dijual di sesetengah kedai di Turki. Suami saya kalau bab membodek bini, bagilah pada dia. Tetapi suami cakap, dia kagum kerana saya boleh membuatnya sendiri kerana menurut suami. Di Turki mante selalunya dibuat secara bergotong royong kerana agak leceh kerana terlalu kecil. Suami saya bukannya tahu saya menggunakan acuan karipap..ha.ha.ha..bukan mengentelnya sendiri.

No comments: